dnes je 28.4.2024

Povinné uvádění země původu u čerstvého ovoce a zeleniny, suchých skořápkových plodů, sušeného ovoce, krájeného ovoce a zeleniny a banánů

12.4.2024, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Povinné uvádění země původu u čerstvého ovoce a zeleniny, suchých skořápkových plodů, sušeného ovoce, krájeného ovoce a zeleniny a banánůNařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2023/2429, kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1308/2013, pokud jde o obchodní normy pro odvětví ovoce a zeleniny, některé výrobky z ovoce a zeleniny a odvětví banánů, a zrušuje nařízení…

Inteligentní zemědělství: transformační potenciál zemědělství založeného na datechGarance

11.9.2023, Zdroj: iso.org

Inteligentní zemědělství: transformační potenciál zemědělství založeného na datechV zemědělství probíhá datová revoluce. Transformační potenciál chytrého zemědělství při řešení složitých výzev, kterým dnešní svět čelí, nelze podceňovat. Inteligentní zemědělství a precizní zemědělství využívají technologie, jako jsou zemědělské drony,…

Agrární vývoz i dovoz v první polovině letošního roku rostl

24.8.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Agrární vývoz i dovoz v první polovině letošního roku rostlObrat agrárního zahraničního obchodu České republiky (AZO) v meziročním srovnání prvního pololetí roku 2023 a 2022 se zvýšil o 12,4 procenta. Rostl jak agrární vývoz, tak agrární dovoz, přičemž vývoz posílil o 14,8 procenta a hodnota dovozu vzrostla o 10,4…

Sezóna raných brambor: Pěstitelé se mohou sdružovat do organizací producentů. Ministerstvo připravilo i další podpory

14.6.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Sezóna raných brambor: Pěstitelé se mohou sdružovat do organizací producentů. Ministerstvo připravilo i další podporyOd letošního dubna se mohou poprvé pěstitelé brambor sdružovat do organizací producentů, nově jim to umožňuje nařízení vlády připravené na Ministerstvu zemědělství (MZe). Organizace složená z více pěstitelů má silnější pozici při vyjednávání s obchodníky. MZe…

Podíl českých jablek prodávaných v obchodních řetězcích se meziročně zvýšil, obchodní přirážky jsou ale dlouhodobě vysoké

2.5.2023, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Podíl českých jablek prodávaných v obchodních řetězcích se meziročně zvýšil, obchodní přirážky jsou ale dlouhodobě vysokéMinistr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) dnes uspořádal kulatý stůl k problematice jablek v tržní síti. O situaci ovocnářů, spotřebitelských cenách, cenách zemědělských výrobců (CZV) a podpoře českého ovocnářství diskutovali na Ministerstvu zemědělství…

Trendy evropského potravinářství 2022

20.12.2022, Zdroj: FoodDrinkEurope

Trendy evropského potravinářství 2022Celoevropský zástupce výrobců potravin a nápojů FoodDrinkEurope vydal každoroční souhrnnou zprávu o struktuře potravinářství v EU.

Pecky ve spotřebitelském balení švestekGaranceQ&A

20.12.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny

1.12.2022, Zdroj: Český statistický úřad

Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleninyRůst spotřeby potravin v Česku pokračoval i v roce 2021. Zvýšila se konzumace mléčných výrobků, hovězího, vepřového i drůbežího masa, rýže a brambor a především ovoce a zeleniny. Klesla spotřeba obilovin v hodnotě mouky, tuků a olejů, nápojů nealkoholických i…

Použití kyseliny L-askorbové (E 300), askorbanu sodného (E 301) a askorbanu vápenatého (E 302) u tuňáka

7.11.2022, Zdroj: Úřední věstník Evropské unie

Použití kyseliny L-askorbové (E 300), askorbanu sodného (E 301) a askorbanu vápenatého (E 302) u tuňákaKomise povolila použití E 300 a E 330 u zeleniny bílé barvy určené k dalšímu zpracování, včetně tepelného ošetření, jako je pražení, paření nebo grilování, před konzumací konečným…

Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročník

21.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Jihomoravského kraje završila letošní ročníkNa veletrhu Go a Region Tour 2022 v Brně se ve čtvrtek slavnostně předávala ocenění Regionální potravina. Jihomoravský kraj, kde ocenění získaly například bio sýr nebo laskonka s karamelovým krémem, tak uzavřel letošní ročník…

Označování skořápkových plodůGaranceQ&A

18.10.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2023-2025

11.10.2022, Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů 2023-2025V souladu s článkem 30 nařízení (ES) č. 396/2005 se v následujícím dokumentu předkládá program kontroly pro rezidua pesticidů v České republice pro roky 2023–2025.

Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr Bokovník

5.10.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Ve Zlínském kraji získaly Regionální potravinu Baby Beef párek a bio sýr BokovníkPředposlední předávání Regionální potraviny se odehrálo tuto sobotu. Během Dne Zlínského kraje si pro ocenění přišlo osm producentů úspěšných výrobků, mezi jinými například Šárka Šusteková za bio zrající sýr Bokovník nebo Petra Malá za škvarkové…

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021

27.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal Zprávu o výsledcích sledování a vyhodnocování cizorodých látek v potravních řetězcích v resortu zemědělství v roce 2021.

Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého kraje

19.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Vomáčka, Mrkvánek i Andělský mošt mají Regionální potravinu Libereckého krajeDen regionálních potravin Libereckého kraje hostil předávání ocenění Regionální potravina pro rok 2022. Ve čtvrtek si ho převzalo devět místních výrobců, například Ivana Hollanová, Martina Papežíková nebo společnost…

Přehled odrůd ovoce 2020

16.9.2022, Zdroj: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

Přehled odrůd ovoce 2020Nové vydání publikace Přehled odrůd ovoce si klade za cíl poskytnou pěstitelům ovoce základní informace o vlastnostech jednotlivých odrůd a napomoci tak k lepší orientaci v širokých sortimentech uváděných v současnosti na…

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021

14.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Zpráva o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství vydal výroční zprávu o činnosti systému RASFF v ČR za rok 2021.

V Ústeckém kraji získaly Regionální potravinu medová rajčata i Kauboy

12.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Ústeckém kraji získaly Regionální potravinu medová rajčata i KauboyOcenění Regionální potravina Ústeckého kraje si v pátek převzalo devět místních výrobců na výstavě Zahrada Čech. Značku mohou nově užívat mimo jiné medová rajčata, Kauboy stopro močt a Hrobský sušený…

Regionální potravinu získaly na Vysočině Třebíčská slanina a jahody z KožichovicRegionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z Kožichovic

5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravinu získaly na Vysočině Třebíčská slanina a jahody z KožichovicRegionální potravina získají na Vysočině také Třebíčská slanina a jahody z KožichovicDalším krajem, kde se předávalo ocenění Regionální potravina, byla Vysočina. V sobotu si pro něj přišlo devět producentů na Den zemědělců, potravinářů a venkova Kraje Vysočina v…

Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově ocenění

5.9.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Středočeská Regionální potravina: Devět výrobků má nově oceněníRegionální potravina pro středočeské výrobce se letos předávala na Dožínkách na pražské Letné. V rámci 13. ročníku získali ocenění například Robert Mikoláš za Kefír nebo společnost Aquaponia za Salát listový…

Prodej českého chřestu za rok vzrostl o 8 %, ministr Nekula ohodnotil nejúspěšnější prodejce

2.9.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Prodej českého chřestu za rok vzrostl o 8 %, ministr Nekula ohodnotil nejúspěšnější prodejcePři příležitosti oslav konce sklizně dnes ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v Národním zemědělském muzeu ocenil nejlepší prodejce chřestu. Díky prodeji chřestu v obchodních řetězcích se zvýšil zájem obyvatel o tuto lahůdkovou zeleninu, které se někdy…

Kontrolní akce Potravinářské inspekce potvrdila, že výrobci doplňků stravy neklamali ohledně obsahu kyseliny listové

2.9.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontrolní akce Potravinářské inspekce potvrdila, že výrobci doplňků stravy neklamali ohledně obsahu kyseliny listovéStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem ověřit obsah kyseliny listové v doplňcích stravy. Inspektoři hodnotili, zda skutečné množství kyseliny listové v doplňcích stravy odpovídá množství deklarovaném na…

V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a Cibuláda

29.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

V Plzeňském kraji se Regionální potravinou pyšní Aroniový elixír a CibuládaLetošní Regionální potravinu Plzeňského kraje získaly mezi jinými Aroniový elixír od Petry Kratejlové či Cibuláda od Jitky Červenkové. Ocenění si výrobci převzali v sobotu 27. srpna na Dožínkách Plzeňského kraje v…

Moravskoslezský kraj má předána letošní ocenění Regionální potravina

15.8.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Moravskoslezský kraj má předána letošní ocenění Regionální potravinaSlavnostní předání ocenění Regionální potravina Moravskoslezského kraje stvrdilo právo značku používat devíti výrobcům. Na Pojez Fest v Karlově Studánce si ho v sobotu přišli převzít také zástupci 1. Jinačí za mechový dort nebo Karel Veverka za česnekové…

Návrh novely vyhlášky o provedení některých ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařstvíGarance

2.8.2022, Ministerstvo zemědělství, Zdroj: Verlag Dashöfer

Ministerstvo zemědělství ČR předložilo návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 88/2017 Sb., o provedení některých ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství, která je prováděcím právním předpisem k zákonu č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o…

Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvaroh

25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravinu Jihočeského kraje mají Dědouchovo maso i selský tvarohOcenění Regionální potravina Jihočeského kraje 2022 zamířila v pátek ke svým držitelům. Na Selských slavnostech v Holašovicích je převzalo osm producentů, mezi nimi Řeznictví Dědouch či Farma…

Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemství

25.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Regionální potravina Královéhradeckého kraje: Ocenění pro mošt a sýrové tajemstvíTaké v Královéhradeckém kraji se předávala ocenění Regionální potravina roku 2022. V sobotu si ho během krajského Festivalu regionálních produktů převzal například Vojtěch Drahoňovský za Jablečný mošt a František Kejklíček s Plotišťským tajemstvím, tedy s…

Nařízení vlády o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do školGarance

19.7.2022, redakce PotravinyInfo.cz, Zdroj: Verlag Dashöfer

Nařízením vlády č. 74/2017 Sb., o stanovení některých podmínek pro poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do škol a o změně některých souvisejících nařízení vlády, je upravena implementace evropského školního projektu Ovoce,…

Včely a pesticidy: Návrh aktualizovaných vodítek pro hodnocení rizik

19.7.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Včely a pesticidy: Návrh aktualizovaných vodítek pro hodnocení rizikEvropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) zahájil veřejnou konzultaci k návrhu pokynů pro hodnocení rizik přípravků na ochranu rostlin pro včely, které se týkají včel medonosných, čmeláků a samotářských…

Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předána

18.7.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje předánaOsm producentů si převzalo ocenění Regionální potravina Karlovarského kraje 2022. Na XVIII. Bečovské slavnosti si pro něj přišla i Marie Květoňová za Sedlácký kozí sýr a Petr Hnat za…

Novela nařízení vlády o podmínkách poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do škol

15.7.2022, Zdroj: Fulsoft / Verlag Dashöfer

Novela nařízení vlády o podmínkách poskytování podpory na dodávky ovoce, zeleniny, mléka a výrobků z nich do školNovela nařízení vlády reaguje na nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2022/245, kterým jsou nově vymezeny činnosti, které mohou být prováděny jako součást doprovodných vzdělávacích opatření v rámci školního projektu Ovoce, zelenina a mléko do…

Srovnání obsahu cukru u ovocného výrobku a džemuQ&A

14.7.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Ministr zemědělství: Svačinky z projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol už nebudou děti dostávat v plastových obalech

1.7.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Ministr zemědělství: Svačinky z projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol už nebudou děti dostávat v plastových obalechOd příštího školního roku se ovoce a zelenina, které dostávají děti ve školách zapojených do projektu Ovoce, zelenina a mléko do škol, nebudou balit do plastových obalů. Jejich využívání se tak omezí a díky tomu se zmírní i dopady na životní prostředí.…

Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického kraje

13.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Jako první si ocenění Regionální potravina převzali výrobci z Pardubického krajeV rámci Dnů Pardubického kraje se odehrála slavnostní událost. Pro ocenění Regionální potravina si přišlo devět místních výrobců, kteří letos se svými produkty nejvíce zaujali hodnotitelskou komisi a jejichž úspěch potvrdil svým podpisem ministr…

Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z Dobrot

1.6.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Olomoucký kraj zná Regionální potraviny, Kozí koule a větrník z DobrotV Olomouckém kraji má nominaci na letošní Regionální potravinu devět výrobků z rekordních 133 přihlášených. Mezi nimi uspěly Hanácký koláč od Svatavy Bukvové nebo větrník ze sociálního podniku Dobroty. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Floře…

Označení ovocné limonádyGaranceQ&A

31.5.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Dvojí kvalita potravin

27.5.2022, Zdroj: PEYTON legal advokátní kancelář s.r.o.

Dvojí kvalita potravinDne 27. dubna 2021 byl ve Sbírce zákonů vyhlášen zákon č. 174/2021 Sb., který mimo jiné novelizuje zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších přepisů (dále jen „zákon…

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozu

2.5.2022, Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Kontroly Potravinářské inspekce v r. 2021: 3 202 nevyhovujících šarží, pochybení převažují u potravin z dovozuStátní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila v roce 2021 celkem 44 218 vstupů do provozoven potravinářských podniků, provozoven společného stravování, celních skladů a internetových…

Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korun

1.4.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Trh s biopotravinami předloni vzrostl o 14 %. Obyvatelé ČR spotřebovali v roce 2020 biopotraviny za 5,99 miliardy korunTrh s biopotravinami v České republice roste. Ve srovnání s rokem 2019 byl předloni meziroční růst vyšší o 14 % a české domácnosti spotřebovaly biopotraviny za 5,99 miliardy korun (v roce 2019 to bylo 5,26 miliardy). Vyplývá to ze Zprávy o trhu s biopotravinami…

Vysokotlaké zpracování potravin: bezpečnost bez kompromisů v kvalitě

30.3.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

Vysokotlaké zpracování potravin: bezpečnost bez kompromisů v kvalitěVysokotlaké zpracování potravin (high pressure processing, HPP) je účinné v ničení škodlivých mikroorganismů a nepředstavuje žádné zvláštní obavy z hlediska bezpečnosti potravin při srovnání s jinými technologiemi. To jsou dva ze závěrů vědeckého stanoviska,…

Roste zájem o alternativy mléčných výrobků, rostlinným produktem roku je Camembert od Nurishh

28.3.2022, Zdroj: Rostlinně

Roste zájem o alternativy mléčných výrobků, rostlinným produktem roku je Camembert od NurishhAnketu o nejoblíbenější Rostlinný produkt roku 2021 ovládl Camembert značky Nurishh. Rostlinné alternativy mléčných výrobků letos v anketě obsadily první tři pozice a přerušily dominanci alternativ masa, které zvítězily v předchozích dvou letech. Růst zájmu o…

Krize na Ukrajině bude mít vliv na cenu pečiva

7.3.2022, Zdroj: Svaz pekařů a cukrářů v ČR

Krize na Ukrajině bude mít vliv na cenu pečivaSvaz pekařů a cukrářů v České republice poukazuje na skutečnost, že také v letošním roce je nutné očekávat zdražení pečiva. Příčinou je další nárůst cen vstupních surovin a energií i obavy o pracovní síly z Ukrajiny. K výpadku v dodávkách pečiva by ale dojít…

Příručky správné hygienické praxe

24.2.2022, Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Příručky správné hygienické praxeSprávnou hygienickou praxí se rozumí dodržování všech právem upravených hygienických požadavků, uplatnění hygienických pravidel a povinností v procesu výroby potraviny a při jejím uvádění do oběhu. Na základě přímo aplikovatelného předpisu Evropského…

Označení výrobku s podílem ovocných šťáv a protlakůGaranceQ&A

15.2.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

EK zveřejnila výsledky prvního celoevropského průzkumu o pravosti bylinek a koření

9.2.2022, Zdroj: Informační centrum bezpečnosti potravin

EK zveřejnila výsledky prvního celoevropského průzkumu o pravosti bylinek a kořeníEvropská komise zveřejnila ke konci roku 2021 výsledky prvního koordinovaného plánu kontrol pravosti bylin a koření, který zahájilo Generální ředitelství SANTE a provedlo dvacet jedna členských států EU, Švýcarsko a…

Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhu

28.1.2022, Zdroj: Státní zemědělský intervenční fond

Značka Klasa vykročila do nového roku, oceňuje tradici i novinky na trhuVíce než třicítka produktů nově doplnila celkový počet 976 výrobků, které se pyšní oceněním značkou Klasa – najdete mezi nimi jemné sýry z mlékárny Moravia s téměř stoletou tradicí, výrobky z Pekárny Srnín z vlastní čerstvě umleté mouky nebo šťavnaté…

Příklady označování: Skořápkové plodyGarance

25.1.2022, Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., Zdroj: Verlag Dashöfer

Doplňující požadavky k nařízení (EU) č.  1169/2011  jsou stanoveny ve vyhlášce Ministerstva zemědělství ČR č. 397/2021 Sb. o požadavcích na konzervované ovoce a konzervovanou zeleninu, skořápkové plody, houby, brambory a výrobky z nich a…

Nahrávám...
Nahrávám...